Zoek een roeitocht

Nieuws

Vogalonga -een roeibelevenis, geen wedstrijd-

Een dag per jaar mogen motorboten niet varen in Venetië. De Vogalonga is geen roeiwedstrijd, maar een eerbetoon aan de lagune van Venetië. Ooit een protest tegen gemotoriseerd verkeer, nu een evenement met zo’n 7000 roeiboten, kano’s en alles dat kan varen zonder motor. De organisatie vraagt om respect voor de natuur en de cultuur van deze stad. Tips en ervaringen om deze epische tocht te roeien. 

Toer! raadt deze tocht af voor beginnende roeiers. Je moet tegen een stootje kunnen en houden van improvisatie.

“Het is wel wat chaotisch geregeld. Tot op de dag voor de tocht werden er nog verschillende verhalen verteld.” (Robert Jan van Beekhoff, 2017)

Route Vogalonga (klik om te vergroten)

Lees ervaringen van anderen

2019 Het Spaarne Waar laat je je boten…?

2018 DDS Beetje voorwaarts en beetje vast..

2017 VoornePutten Grote veerboten en cruiseschepen

Checklist

– boot keuze

– botenwagen/keuze afladen (zie tips)

– bemanning (ervaren stuur)

– inschrijving

– onderdak tijdig reserveren

– vervoer (vliegtickets, trein of auto)

– vervoer ter plaatse (vaporetto’s)

– route, eten & vooral drinken onderweg 

Inschrijven

De Italiaanse site met summiere praktische info, maar wel nodig voor de inschrijving: www.vogalonga.com of Facebook voor laatste nieuwtjes.

NB reken er niet op dat je tijdig geïnformeerd wordt over belangrijke zaken.

Het zijn vrijwilligers. 

TIP 1  let goed op waar je je boot heen laat vervoeren!
Lido lijkt soms handig, maar je moet een drukke vaarroute oversteken. Parkeergarage Tronchetto ligt aan de ingang van Venetië. Hou dan ook rekening met je overnachtingsplek en reistijd van en naar je boot. Dat kan veel tijd in beslag nemen in Venetië.

Vogalonga
Bij de start in de vroege ochtend Foto Marina van den Berg ©

TIP 2  je roeit op zee en er is dus kans op flinke golfslag bij wind. Hou er rekening mee bij de keuze van je boot en bemanning. Zie het flimpje hiernaast hoe je boot op eventuele harde wind voor te bereiden.

TIP 3  er is groot scheepvaartverkeer van en naar zee in de vaarroute tussen het eiland Guidecca en de stad. Ga hier niet roeien. Tijdens de Vogalonga zelf ligt dit verkeer tijdelijk stil voor de start, maar na 3 uur is de stad weer vrij voor alle scheepvaart.

TIP 4 je kan een dag tevoren je boot bij de Vismarkt gratis neerleggen. Er is dan bewaking. Check dit wel van te voren of het kan.

Info parkeren en boot afladen

(info met dank aan Robert Jan van Beekhoff)

NB check deze informatie voordat je vertrekt of ter plaatste!

Goed parkeren bij Tronchetto. Daar kan je wherries en C-boten te water laten (zelf tillen). Er zijn geen boothellingen. Die zijn in de havens naast Mestre en bij Lido (voor weinig diepgang, wherries en C-boten). Maar beide dus nogal een eind roeien. Je moet dan ’s morgens voor de start terugroeien.

Voor sloepen: Kranen kan (tegen betaling) bij Scalo Fluviale wat naast Tronchetto ligt, dit jaar waren daar op zaterdag en zondag van 06:00 – 18:00 kraan bemanning. In het water en uit het water kostte beide EUR 30 (EUR 60 in totaal dus).

Volgens de organisatie waar je je papieren ophaalt, kan je daarna overal in de buurt van Tronchetto je sloep neerleggen. Na 2 keer weggestuurd te zijn hebben we het nog even gevraagd. Volgens Scalo Fluviale kon dit alleen aan de Noord-kant van Tronchetto. Dit hebben wij uiteindelijk niet meer geprobeerd, maar zijn de stad in gegaan en hebben hem daar ergens in een rustig kanaal vlakbij ons hotel weggelegd (was zaterdag einde dag, dus moest wel kunnen vonden wij). Van anderen hebben we gehoord dat ze bij mensen hebben gevraagd in de stad of bij roeiverenigingen uit de stad. Beetje improviseren dus.

Tips? Vragen? Gaat jullie ploeg naar de VogaLonga? Jouw verslag hierbij? Mail ons. 

Route en gewoon Handig 

Verdwalen tijdens de tocht zelf is moeilijk, want je bent echt niet alleen. De stad zelf is een doolhof waar je geen haast moet hebben. 
Hier kan je de route (gpx) downloaden op afstandmeten.nl.

De route is
 tijdens je tocht te bekijken én je eigen positie via GPS te checken. Denk aan een extra power pack, want deze apps kosten veel stroom.

Leuk voor het thuisfront – zolang je gps verbinding hebt – Endomondo,Glympse of Locatoweb. Hiermee kan het thuisfront je Real Time volgen of ploegen elkaar. Afstandmeten App hier te downloaden:  Android  iPhone of zet het gpx file in je eigen navigatieapp,bv www.viewranger.com.

Je gaat met meer mensen op stap en Wie betaalt wat? Voor als je met en groter gezelschap gaat en van alles moet afrekenen. Een app die bijhoudt wie wat betaald heeft en je als penningmeester heel veel gereken bespaart www.wiebetaaltwat.nl

Goed voorbereid als team

De Vogalonga doet een groot beroep op je teamspirit. Hiermee kun je je als team goed voorbereiden.Roeivereniging VADA heeft een uitstekende Handleiding toerroeien VADA. Het gaat niet alleen over boten en organisatie, maar ook over de eisen die je aan een ploeg moet stellen. Vooral bij tochten die iets meer van een bemanning vergen, is dit een must om te lezen voordat je op pad gaat.

Voorkomen problemen en blessures

Oververhitting, een reëel gevaar bij de Vogalonga. Vooral de stuurman kan oververhit raken, verward worden en verkeerde beslissingen nemen. Voorkom dit door hoofdbedekking en afkoeling met water (zwemmen kan en mag in de lagune!).Pijnlijke billen, blaren en rugpijn. Het is maar een dag roeien, maar intensief. Over roeiblessures, oorzaken en remedies

Vervoer eigen boot en botenwagen

Je hebt vervoer nodig voor je wherry of C-boot naar de VogaLonga.Veel verenigingen hebben een botenwagen (botenwagens lijst KRNB).Tevens zijn er een aantal commerciële vervoerders, deze zijn via wat gegoogel wel te vinden.

Foto Marina van den Berg