Nieuws
Roeien Tips en Trucs
Alles wat je wil en moet weten als je toertochten zelf organiseert of meevaart! Verenigingen hebben veel tips en informatie voor roeiers, hier een kleine selectie van ’the best of’. Van blaren en teamgeest tot het vollopen van je boot. Maar er is vast meer, zelf nog tips, mail ons!
Moeilijkheidsgraad tochten
Toer! hanteert bij elke tocht een moeilijkheidsgraad. Het is bedoeld als indicatie van wat je kunt verwachten.
Gewoon Handig
- Download hier elke Toer!route (gpx) op afstandmeten.nl. Alle Toer! routes tijdens je tocht te bekijken én je eigen positie via GPS te checken. Denk aan een extra powerbank/accu, want deze apps kosten veel stroom.
- Altijd traceerbaar voor het thuisfront -zolang je gps verbinding hebt- Endomondo,Glympse of Locatoweb. Hiermee kan het thuisfront je Real Time volgen of ploegen elkaar.
Met Locatoweb kan iedereen je zien en kan je real time foto’s laten zien, maar heeft geen automatische pauze.
Endomono heeft dat wel en vertraagde start als optie, handig voor marathonroeiers.
Meestal zijn met deze apps de gevaren routes later als gpx te downloaden en weer te gebruiken voor andere apps. - Afstandmeten App hier te downloaden: Android | iPhone of zet het gpx file in je eigen navigatieapp,bv www.viewranger.com.
- Gewoon leuk gebruik Runkeeper als Rowkeeper en zet hem aan tijdens tochten. Accuvreter, dus wel alles uitzetten en iemand anders z’n telefoon om te bellen gebruiken.
- Wie betaalt wat: Voor als je met en groter gezelschap gaat en van alles moet afrekenen. Een app die bijhoudt wie wat betaald heeft en je als penningmeester heel veel gereken bespaart www.wiebetaaltwat.nl
Voor beginnende tochtenroeiers
Roeivereniging VADA heeft een uitstekende basis
Het gaat niet alleen over boten en organisatie, maar ook over de eisen die je aan een ploeg moet stellen. Vooral bij tochten die iets meer van een bemanning vergen, is dit een must om te lezen voordat je op pad gaat.
In bijlage A een overzicht van tochten, ter inspiratie.
Marathonroeien
De Koninklijke Dortsche Roei-en Zeilvereniging geeft een goede samenvatting van wat marathonroeien inhoudt:
Roeivereniging de Zwolse geeft antwoorden op praktische zaken als ‘wanneer en hoe te wisselen’, ‘voetenbord afstelling’, ‘wat te eten’ etc.
Er zijn verschillende manieren van wisselen. Marathonroeiers wisselen meestal zo: de te wisselen roeier slipt riemen aan beide boorden. De rest houdt veilig boord. De roeier loopt over de boorden naar de stuurplek waar de stuur ruimte maakt. Het spreekt voor zich dat de roeiers zich klein maken zodat de te wisselen roeier(s) over hen heen kan. De stuur kruipt over de roeier(die zich ook klein maakt in de stuurstoel of -kuip) heen en gaat naar de vrij gekomen roeiplek. Zodra de roeier zit pakt ie de riemen, evt. stellen en weer door…!
Meer info op: zrzv.nl/marathonroeien/praktische-zaken
Rv Alphen heeft een goede handleiding marathonroeien voor hun jaarlijkse Groene Hartmarathon.
Roeien op stromend water
Roeien en gevaarlijke situaties met beroepsvaart
Roeien op snelstromende rivieren is een verhaal apart. Als jouw roeigebied uit meren of vaarten bestaat, is het verstandig om hiermee te oefenen voordat je een tocht op grote rivieren gaat doen.
RV Nautilus organiseert met enige regelmaat cursussen voor Roeien op Stromend water.
Tochten in het buitenland
Hier kunnen we nog veel tips gebruiken!!
Botenwagen
Soms heb je vervoer nodig voor je wherry of C-boot, bv naar de VogaLonga.
Veel verenigingen hebben een botenwagen te leen, informeer eens bij een andere vereniging.
Tevens zijn er commerciële vervoerders, deze zijn via wat gegoogel wel te vinden
Voorkomen problemen en blessures
Onderkoeling
Een reëel gevaar voor tochtenroeiers. Rillen? Dan ben je al in fase 2. Vooral de stuurman kan snel onderkoeld raken, verward worden en verkeerde beslissingen nemen. Lees hier hoe je het herkent en voorkomt.
In het tweede stadium van onderkoeling gaat het lichaam rillen en treedt er soms agitatie op. Wanneer iemand opgewonden of rusteloos is, spreekt men van agitatie.
Blessures
Pijnlijke billen, blaren en rugpijn. Intensief toer-en marathonroeien kan ook leiden tot blessures. Lees meer:
Nico van Ravesteyn van RvRijnland over
Rugpijn voorkom chronische lage rugpijn door een goede houding tijdens het roeien. De KNRB geeft op roeien.nl een overzicht van de oorzaken en wat er aan te doen.