Zoek een roeitocht

Nieuws

Utrecht-Vecht-Amsterdam

Dagtocht (zelf org.) - 60 km

Info

Grotere kaart Printen en downloaden route
Een mooie dagtocht van Utrecht naar Amsterdam over de Vecht en Weespertrekvaart van 60 kilometer.

Moeilijkheidsgraad

4 - veel uitdagingen en/of langere tocht- mogelijk drukke sluizen of smalle bruggen – uithoudingsvermogen nodig – ervaren stuur en roeiers

Aanlegplaatsen onderweg

Ja

Faciliteiten

Dorpjes onderweg

Organisatie

Zelf organiseren. Je kan hem integraal roeien, als fietsestafette, of als tweedaagse tocht heen over de Vecht en terug over de Kromme Mijdrecht.

Informatie

Martin Paasman ([email protected])

Risico's en uitdagingen

Lage bruggen, oversteek Amsterdam-Rijnkanaal

Sluizen

Weerdsluis

Startplaats

Utrecht of Amsterdam (in tegenovergestelde richting)

Routebeschrijving

Route over de Vecht via Weesp: https://afstandmeten.nl/index.php?id=1937477.
Route over de Kromme Mijdrecht: https://afstandmeten.nl/index.php?id=1930895.

De Weerdsluis
De Weerdsluis is in het seizoen geopend vanaf 9 uur. Het sluisgeld voor een roeiboot bedraagt € 3,50. Uitstappen en je bij de sluiswachter aanmelden is aan te bevelen. Informatie over openingstijden op de site van de gemeente Utrecht.

Horeca
Wij hebben alleen koffie gehaald bij de Weerdsluis (Meneer Peer - een huiskamerlunchroom - alle dagen behalve maandag vanaf 9 uur geopend), maar in de dorpen onderweg is natuurlijk ook horeca aanwezig.

Overnachtingstips

-

Ervaringen

Het idee
Het Paasweekend was gevuld met twee roeimarathons. Eéntje in Utrecht op zaterdag en de andere in Amsterdam op Tweede Paasdag. Wat doe je dan op Eerste Paasdag? Inderdaad je roeit een boot over! Maar ook voor minder grote kilometervreters is deze tocht goed te doen. Bijvoorbeeld als estafette met een landploeg of als een rondje (heen over de Vecht, terug over de Kromme Mijdrecht) in twee dagen.

Omdat de Hart van Holland Marathon bij Viking start en de Amstel Marathon bij De Amstel waren begin- en eindpunt snel bepaald. Maar in Amsterdam kan je natuurlijk ook bij vele andere verenigingen terecht.


Maar hoe kom je van Utrecht naar Amsterdam? Via de Kromme Mijdrecht is het zo’n 60 km, maar je gaat dan helemaal over water dat de dag ervoor en de dag erna ook verkend wordt. Of over de Vecht via Weesp dat net iets korter is en minder overlap kent. Het enige breekpunt zo vroeg in het seizoen is de Weerdsluis net ten noorden van Utrecht, maar die draait in april al alle dagen vanaf 9 uur, ook met Pasen, ook op zondag.

Belevenis
We stonden vroeg op, want we wilden met de eerste schutting van de Weerdsluis mee. De boot hadden we de avond ervoor vaarklaar op het vlot gelegd, dus instappen en wegwezen! Vanaf Viking roeiden we over de Vaartse Rijn met industrieel erfgoed op de wal en de stadssingel naar de Weerdsluis. Als het niet te druk is kan je ook de Oude Gracht nemen, wat met de werfkelders en vele bruggen al een belevenis op zich is. We waren na 9 uur bij de Weerdsluis en deze schutte in onze richting, dus hadden we tijd om bij de sluis koffie te halen om in de sluis op te drinken.

Na enkele kilometers buitenwijken begint de Vecht te meanderen en wordt je getracteerd op historische dorpjes en mooie buitenplaatsen. Het was voor april koud weer met een kille noordenwind en soms wat miezer. Ons nadeel was dat we naar het noorden moesten roeien, maar een armada aan plezierbootjes bleef ons bespaard. We roeiden in een C4 met een vaste stuur. Omdat de dagafstand van 60 km wel om doorroeien vroeg hadden we een efficient schema: elk half uur eten en drinken op de roeiplek en zo nu en dan de benen strekken bij de sluis en de roeiverenigingen (Het Galjoen en Weesp) onderweg.


In Weesp BB uit de Smal Weesp op en dan klaarmaken voor twee superlage bruggen! Neem de smalle bruggaten die niet geopend kunnen worden; ze zijn smal, maar iets hoger. Neem de tijd en ga er vanuit stilstand onderdoor! De stuur kan de boot met gestrekte handen door de brug bewegen.

Snel daarna vormt de oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal de volgende uitdaging. Grote binnenvaartschepen met golfslag en zuiging maken de oversteek gevaarlijk. Een ervaren bemanning en een goede voorbereiding zijn essentieel. Kijk op www.varendoejesamen.nl en zoek het knooppuntenboek van het Amsterdam-Rijnkanaal op voor de juiste tips.

Hierna vaar je over de Gaasp en Weespertrekvaart naar de Omval. Vanaf hier kan je over de Amstel naar je eindpunt roeien. Wil je nog een rondje door de grachten roeien, vraag dan aan de lokale verenigingen wat de beste route is om de vele rondvaartboten te vermijden.