Zoek een roeitocht

Nieuws

Sukerboletocht (met dakjes)

Meerdaagse tocht - 93 km

Info

Grotere kaart Printen en downloaden route
Tweedaagse roeitocht langs alle Friese toppers, Heereveen, Sneek, Leeuwarden, Warten,Akkrum

Moeilijkheidsgraad

4 - veel uitdagingen en/of langere tocht- mogelijk drukke sluizen of smalle bruggen – uithoudingsvermogen nodig – ervaren stuur en roeiers

Aanlegplaatsen onderweg

-

Faciliteiten

-

Organisatie

Deze tweedaagse is een gezamenlijke tocht van Friese roeivereningen. Aengwirden is organisator. 

 Sȗkerbȏletocht</span

Informatie

Risico's en uitdagingen

Lengte tocht, twee dagen roeien

Sluizen

-

Startplaats

-

Routebeschrijving

Wil je wel eens ander Fries vaarwater zien, kijken in andere Friese loodsen en met roeiers van Friese verenigingen en een aantal van de Hunze en Daventria, kennismaken? Dan is dit je kans.

Twee daagse tocht: Dag 1, we starten 's ochtends om 8 uur vanuit van onze loods en roeien/fietsen naar De Geeuw in Sneek waar we de lunch gebruiken, dan na een flinke tocht arriveren we voor iets heerlijks bij Epsilon in Leeuwarden. Hier husselen we alle crews door elkaar (een wisseling van plaatsen/boten) en gaan op weg naar eindbestemming Wetterwille voor het grote Friese roeifeest!

Je kunt later naar huis gaan, een B&B, hotel, Vrienden op de Fiets bed regelen of je tentje opslaan/delen bij Wetterwille.

Dag 2, van Wetterwille via de Alde Feanen naar restaurant Iesicht op de Veenhoop voor een lunch en dan via de toeristische route naar onze loods, waar we de tocht weer feestelijk afsluiten rond 4 uur.

Overnachtingstips

B&B, hotel, Vrienden op de Fiets bed regelen of je tentje opslaan

Ervaringen

 

Verslag door De Hunze 2013

 

 

De eerste Sukerbole tocht: Friese gastvrijheid op het prachtige water!

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2013 organiseerden 4 Friese roeiverenigingen, onder aanvoering van Aengwirden uit Heerenven, de eerste sukerboletocht. 7 ploegen roeiden in 2 dagen bijna 100 km over de Friese vaarten en meren. Vanuit de Hunze deden de creme de la creme van Tineke's veteranen mee.

De start was, na een eerste koffie en sukerbol, in Heerenveen, en we roeiden in stevig tempo naar Ter Herne. Vanwege de wind werd het Snekermeer niet middenin, maar via de Jouster vaart overgestoken, in konvooi, vanwege de drukke scheepvaart. Na een zeer fraaie rondtocht door Sneek, langs de waterpoort, wachtte ons een gastvrije lunch bij "de Geeuw" in Sneek. Daarna weer door, een lange tocht over de Zwette tussen de rietkragen, dankzij de lage bruggen zonder veel scheepvaart, naar Leeuwarden. Druk, druk druk en iedereen vaart daar te hard! Bij de kleine Leeuwarder roeivereniging "Epsilon" een hartelijke ontvangst met koffie en taart, en dan door om de stad heen naar "Wetterwille", het eindpunt van de eerste dag.

Deze prestatie werd gevierd met een barbecue en dansfeest,,, voor het laatste was weinig energie over. Slapen deden we in ons eigen bed, en 's morgens, met Nanno er bij, die de zaterdag wegens dienst moest laten afweten, weer vroeg op weg: via Wartena naar het prachtige gebied van de oude venen, "it Fryske Gea", langs Eernewoude tot de hoek met de wijde Ee, waar een prima lunch werd genoten in restaurant "Ie-sicht". Prachtig uitzicht op de platbodemwedstrijden!

Toen nog 2 etappes: een schitterende over de wijde Ee naar Akkrum, over het aquaduct heen roeien is inderdaad een gekke ervaring, en vandaar het laatste rechte eind terug naar Heerenveen. Zeer gevarieerde tocht: over meren, vaarten, door oude stadjes. We hadden heel mooi weer, de wind grotendeels mee of we voeren in de beschutting, en het enthousiasme en de gastvrijheid van Aengwirden en de andere Friese verenigingen was aanstekelijk! We hopen dat het initiatief volgend jaar herhaald wordt en we kunnen deze tocht zeker aanbevelen! Dank, alle Friese roeiers!