Zoek een roeitocht

Nieuws

Nieuwland Marathon

Marathon - 74 km (ook estafette)

Info

Grotere kaart Printen en downloaden route
Een prachtige roeitocht door alles wat de Flevolandse natuur u te bieden heeft! Mooi recht en breed roeiwater. Optimaal voor wedstrijd traject. Gezellige fiets/roei estafette.

Moeilijkheidsgraad

4 - veel uitdagingen en/of langere tocht- mogelijk drukke sluizen of smalle bruggen – uithoudingsvermogen nodig – ervaren stuur en roeiers

Aanlegplaatsen onderweg

Ja zie de website van de Nieuwlandmarathon.

Faciliteiten

Bij de roeiverenigingen Pampus in Almere, Pontos in Lelystad en Amenophis in Zeewolde.

Organisatie

De tocht is een gezamenlijke organisatie van Roeivereniging Amenophis Zeewolde, Roeivereniging Pampus Almere en Roeivereniging Pontos Lelystad.

Informatie

Zie de website van de Nieuwlandmarathon

Risico's en uitdagingen

De brede vaarten en rustige sluizen vormen weinig uitdagingen. Op de lange brede kanalen kan bij wind golfslag ontstaan.

Sluizen

Vaartsluis en Larsersluis

Startplaats

Pampus Almere

Routebeschrijving

Vanaf roeivereniging Pampus vaar je over de Hoge Vaart richting het Noorden. Hou na 7 km op de driesprong SB aan en laat je schutten in de Vaartsluis. Volg daarna de Lage Vaart tot een kruispunt van waterwegen. BB uit kan je Lelystad inroeien naar Pontos

Overnachtingstips

-

Ervaringen

De Nieuwlandmarathon: 74 kilometer verrassend roeien


De Nieuwlandmarathon in Flevoland: Grote rechthoekige polders, torenhoge windturbines, koolzaad en rechte vaarten, dat is wat je je er bij voorstelt. Maar de werkelijkheid is meer dan dat. In de eerste plaats is het een roeitocht voor iedereen. De brede vaarten, hoge bruggen en het kleine aantal bochten maken de route gemakkelijk en er is weinig scheepvaartverkeer. Lekker in je roeiritme komen en dat vasthouden gaat dus prima. Je vaart langs natuurgebied de Oostvaarders Plassen. Onderweg kom je langs bossen vol fluitende vogels, hengelaars en een enkel nieuwsgierig paard dat gezelschap zoekt. We wisten niet dat het daar zo mooi is.


Als je wilt toeren kun je de tocht als estafette doen, fietspaden liggen overal langs de vaarten en bij de verenigingen onderweg staan koffie en thee met platbodemse koek, Flevosapjes en soep klaar. De meeste estafetteteams roeien deze tocht in een C4x+, maar je kan natuurlijk ook in een C2x+ oefenen voor de Elfstedenroeimarathon.

Hou je van wat meer uitdaging dan roei je de 74 km met je team. Ook dan ben je welkom om even bij te komen bij Pontos in Lelystad of om op te warmen bij Amenophis in Zeewolde. Daar kun je het mooiste fonteintje van Flevoland bewonderen.

Ga je voor de wedstrijd dan mag je lekker inroeien tot de Vaartsluis waarna je onderbroken door een tweede schutting bij de Larsersluis 62 km lang kan knallen in C2x+ of C4x+. De draaiende wieken onderweg vertellen je dan of je gewoon moe wordt of dat je de polderwind de schuld kan geven.


Ben je gehecht aan een ander boottype of je eigen bootje? Ook dan is de organisatie gastvrij: dubbelachten, wherry’s, Volans en skiffs zijn al gesignaleerd.