Zoek een roeitocht

Nieuws

Haegsche Bluf Marathon

Marathon - 54 km

Info

Grotere kaart Printen en downloaden route
Uitdagend roeiwater en afwisselend landschap!

Moeilijkheidsgraad

4 - veel uitdagingen en/of langere tocht- mogelijk drukke sluizen of smalle bruggen – uithoudingsvermogen nodig – ervaren stuur en roeiers

Aanlegplaatsen onderweg

Niet echt.

Faciliteiten

Na 11 km Café De Bonte Haas aan de Zweth en diverse gelegenheden in Schipluiden na 41 km.

Organisatie

Jaarlijks terugkerende marathon georganiseerd door Roeivereniging De Laak.

Informatie

Meer informatie op hbm.rvdelaak.nl.

Risico's en uitdagingen

Lage smalle bruggen, bochtig smal vaarwater, vaarverkeer.

Sluizen

Geen sluizen

Startplaats

Roeivereniging De Laak - Den Haag

Routebeschrijving

De routebeschrijvingen staan op de website van de marathon: hbm.rvdelaak.nl/route.

Overnachtingstips

RV De Laak, het Teleport Hotel Binckhorst op 800 meter afstand of Holiday Inn The Hague-Voorburg.

Ervaringen

Met maar een beetje Haagse Bluf kan je zeggen dat de Haegsche Lustrum Marathon de mooiste marathon van Den Haag is. Dat kan ook niet anders, want zong Harrie Jekkers al niet “O O Den Haag, mooie stad achter de duinen …”.

Want waar anders roei je langs de rand van authentiek Den Haag, met de Laakmolen, het levendige Moerwijk en het Zuiderpark? Door het schitterende Westland met volop kassen en tuindersvilla’s aan beide boorden? Over de oude getijdekreek de Gantel, waar Cananefaten en Romeinen ooit rondliepen? Bij Monster kun je zelfs de duinen aanraken en de zilte zee ruiken! Je werpt een blik over de historische veenweidepolders van Midden-Delfland. Je rondt de Delfste binnenstad en langs de Vliet passeer je historische buitenplaatsen. Doe je mee aan de wedstrijd, dan pik je in Voorburg nog net de historische buitenplaats Hofwijck van Constantijn en Christiaan Huygens mee.Maar al die schoonheid op één dag heeft zijn prijs. Het is een roeimarathon met vele uitdagingen. Lage smalle bruggen, bochtige riviertjes en de Strijp waar je 2 kilometer lang leert hoe je moet pieterburen! Je moet strak sturend langs de woonboten bij het Zuiderpark varen en zo nu en dan in de remmen voor een sloep. Als je niet verdwaalt wacht na 54 kilometers je op het vlot een borrel als beloning!

Zoals Wieteke van Dort vol weemoed zong “Den Haag, Den Haag, de weduwe van Indië ben jij”, zo enthousiast zijn wij altijd over het geserveerde diner; geen Haagse Bluf, maar goed en lekker Indonesisch eten.De tocht is 54 km lang en kan verroeid worden in C4x+, C2x+ en wherry’s, als prestatietocht of wedstrijd. Ook telt de tocht mee voor het het marathonklassement. De route is uitdagend. Roeiers en stuur dienen daarom goed op elkaar ingespeeld te zijn. Er is een lange smalle vaart waar je moet ‘pieterburen’. Er zijn veel lage bruggen. Let altijd goed op de hoogte. Minder vaart; leg eventueel de boot stil; ga liggend (niet bukkend) onder lage bruggen door; zorg dat de stuur onderuit kan liggen en wacht op het commando van de stuur voordat je je hoofd weer omhoog steekt. Er staan op onverwachte plekken palen en dukdalven in het water. U bent niet alleen op het water, let goed op ander verkeer en neem geen voorrang. Minder vaart bij kruisingen, bochten en bruggen en laat de boeg meekijken naar kruisend verkeer.