Zoek een roeitocht

Nieuws

Groene Hartmarathon

Marathon - 58 km

Info

Grotere kaart Printen en downloaden route
Tocht door het Groene Hart rond Alphen aan de Rijn

Moeilijkheidsgraad

4 - veel uitdagingen en/of langere tocht- mogelijk drukke sluizen of smalle bruggen – uithoudingsvermogen nodig – ervaren stuur en roeiers

Aanlegplaatsen onderweg

-

Faciliteiten

-

Organisatie

Roeivereniging Alphen organiseert deze jaarlijkse marathon

Informatie

Roeivereniging Alphen
[email protected]

Risico's en uitdagingen

Lange tocht, open water

Sluizen

-

Startplaats

Roeivereniging Alphen a/d Rijn

Routebeschrijving

Prachtige tocht door het Groene Hart rond Alphen aan den Rijn, met onder andere de Kagerplassen, langs de oude koloniale landhuizen van Warmond en Oegstgeest, en sightseeing door de grachten van de oude universiteitsstad Leiden. 58 km lang!

Overnachtingstips

-

Groene Hart Marathon

Ervaringen

Op zaterdag 29 september 2018 werd de 17e editie van de Groene Hart marathon geroeid. Het weer was stralend mooi met de hele dag zon en weinig wind. Deze marathon is sowieso één van de mooiste, maar met dit weer was het helemaal super. De tocht wordt georganiseerd door RV Alphen en gaat vanaf hun locatie in Aarlanderveen (zie foto van het startgebeuren) via Aarkanaal en Drecht eerst naar de Haarlemmermeerringvaart bij Leimuiden en vervolgens via de Kagerplassen en de Leede naar Leiden. Leiden door en dan over de Zijl weer naar de Kagerplassen en via Vennemeer naar de Does. Tenslotte via Wijde Aa, Braassemermeer en Leidse Vaart weer terug naar RV Alphen. Alles bij elkaar 58 km.

Wat is er zo mooi aan? Wel het wijde water van de Kagerplassen, de Wijde Aa en het Braassemermeer, de mooie molens langs het water; kortom je roeit door het Groene Hart. Als bonus mag je dan ook nog door Leiden roeien; het is allemaal naast de deur!Van de 35 ploegen roeiden er tien in een wherry; Kai Fischer en ik roeiden met twee Diepers, John Hoekstra (captain) en Ina Snijder, in de Bovenwijde. John wilde graag een mooie tijd neerzetten en we hebben er het hele eind flink aan getrokken, ook al hadden we ons niet voor de wedstrijd ingeschreven. Gelukkig was er na 29 km een pauze in Leiden waar de klok stil stond en we heerlijk in de zon konden uitrusten met de onvolprezen appeltaarten van De Bruine Boon. De andere ploeg van ’t Diep, die we onderweg voorbij gevaren waren, deed ook mee.

Toen we de boten aan het opladen waren werden we geroepen om naar de prijsuitreiking te gaan. Dat was al een beetje verdacht: normaal word je niet geroepen voor de prijsuitreiking, dat is meer iets voor de wedstrijdroeiers. Toch bleken we één minuut korter over het wedstrijdgedeelte van de tocht gedaan te hebben dan de snelste wedstrijdwherry (6:01 vs 6:02) en kregen we alle vier een mooie fles wijn mee naar huis. We hadden met onze wherry zes uur lang een gemiddelde van bijna 9.1 km/uur gehaald!

Er zouden veel meer Rijnlanders mee kunnen doen met de landelijke marathons van 50 km of meer. Het zijn stuk voor stuk uitdagingen voor de goede roeier. Je kunt kiezen uit 24 verschillende marathons per jaar, waaronder de Zaanmarathon, de Elfstedentocht, de IJsselmondetocht, de Rijn-IJsselmarathon en Rondom eiland van Dordt. Een mooie marathon is ook de Midwintermarathon van RIC op (waarschijnlijk) de zaterdag voor kerst.

Gijs Vermeer RvRijnland