Zoek een roeitocht

Nieuws

Bisschop Davidsgrift-Valleikanaal

Dagtocht (zelf org.) - 42 km

Info

Grotere kaart Printen en downloaden route
Avontuurlijke tocht van Rhenen naar Amersfoort met een zevental stuwen

Moeilijkheidsgraad

4 - veel uitdagingen en/of langere tocht- mogelijk drukke sluizen of smalle bruggen – uithoudingsvermogen nodig – ervaren stuur en roeiers

Aanlegplaatsen onderweg

Afhankelijk van het seizoen.

Faciliteiten

Bij kanoverhuurders

Organisatie

Zelf organiseren.

Informatie

Eelco van der Lely (DDS), Martin Paasman (De Laak / De Eem)

Risico's en uitdagingen

Stuwen. Schade bij uit- en overtillen.

Sluizen

Zevental stuwen

Startplaats

Weidijk in Rhenen

Routebeschrijving

Aan de Weidijk in Rhenen ligt een veldje waar je je botenwagen kan parkeren en de boten vaarklaar kan maken. De route zelf is eenvoudig: volg het water en let op stuwen.

Het is een uitdagende tocht van Rhenen naar Amersfoort over de Bisschop Davidsgrift en het Valleikanaal van zo’n 40 km lang. Er zijn zo’n 7 stuwen waar de boot eruit moet; en soms boven de hoofden de dijk over! Dus alleen geschikt voor sterke roeiers! Gedeeltes van het kanaal zijn met kanosteigers geschikt gemaakt voor kanotochten. Bij de meeste stuwen zijn dus goede faciliteiten; voor kano’s, maar niet altijd. Er zijn ook verschillende kanoverhuurbedrijven met horeca. Als er in het seizoen veel vuil of waterplanten drijft liggen er nog enkele balkstuwen met kanooverdraagplaatsen.De route zelf is eenvoudig. Op http://www.kanoroutes.nl/nl-valleikanaal.htm staat praktische informatie.

Overnachtingstips

-

Ervaringen

In het vroege voorjaar van 2015 hadden we in twee dagen de Linge verkend vanaf de start bij het Pannerdens Kanaal totdat we van alle stuwen, tilwerk en de kruising van het Amsterdam-Rijnkanaal er genoeg van hadden. Het eindpunt was toen Leerdam. Dit jaar hadden we er weer zin en kozen een traject met minder stuwen, maar met een nog avontuurlijker karakter.



Het werd de Gelderse Vallei van Rhenen naar Amersfoort over de Bisschop Davidsgrift en Valleikanaal. We hadden de Wildroeiexpeditie goed voorbereid. In januari had een drietal de route, voor zover mogelijk er wegen langs de vaarroute lagen, per fiets vekend. We hadden op internet kanoroutes bestudeerd en de route in afstandmeten gezet met de zeven klûnplekken (stuwen in het Nederlands) ingetekend. Met een botenwagen en twee C2x+'s, volgauto met twee roeiers om te helpen tillen bij het klûnen, proviand voor een heel leger, reddingsvesten voor de stuurtjes en goede zin zou deze Valentijnsdag bijzonder worden.



Zo zonnig als de Bikkeltocht één dag eerder zo deprimerend was het vandaag. Miezer, natte sneeuw en meer natte sneeuw, dat met een fijn briesje de ogen van de stuurlieden teisterde. Een donkergrijs wolkendek dat geen hoop bood op verwarmende zonnestralen. De enige redding was de warmte van de volgauto tussen de stuwen in. Alle regenkleding was al snel klam, pogies en handschoenen doorweekt en na zo’n 25 kilometers en een viertal stuwen was het genoeg geweest. Inpakken, opladen en wegwezen.



Maar wat was het mooi: aan bakboord de Utrechtse Heuvelrug en over het andere boord de contouren van de Hoge Veluwe. Mooi roeiwater, waar nooit een motorboot komt met handige kanosteigers bij bijna elke stuw. Het overdragen was toch altijd een heel gedoe. Zeker over de Slaperdijk; een hoge dijk die bedoeld was om als de dijk bij Wijk bij Duurstede doorbrak het Rijnwater alsnog te keren uit de Gelderse Vallei. Soms wat eentonige buitenwijken, maar ook volop broekbossen die het bijzonder goed deden met dit weer. Zonder boten wierpen we een laatste blik op de Stuw Roffelaar; gebouwd in 1865 als onderdeel van de militaire verdedigingslinie de Grebbelinie. We komen zeker terug om al dit moois op een zwoele zomerdag weer te bewonderen!



Met dank aan de initiatiefnemers Eelco (DDS), Nienke (De Zwolsche), Martin (De Laak/De Eem) en de roeiers Ellen (DDS), Gijs (DDS), Marian (De Eem), Renee en Linda (De Laak).