Zoek een roeitocht

Nieuws

Zuid-Afrika

Cape Coastal Rowing Club in Kaapstad ontvangt per jaar enkele roeigezelschappen. CCRC regelt een onvergetelijke roeireis met een mooi toeristisch programma. Hun leden roeien vaak mee en schuiven aan bij de diners. Zo leer je niet alleen het land en de bewogen geschiedenis, maar ook de roeiende inwoners beter kennen. Een reis voor open geesten dus die zich graag laten verrassen.

Pinguïns rond je roeiboot!

Er wordt vanuit hun thuisclub tussen de pinguïns op open zee geroeid in zelfgebouwde zeetweeën, en zeevieren. Ook worden enkele lagunes of getijrivieren met hun rijke natuur verkend. Hier volgt een verslag van een roeivakantie uit 2019 geschreven door Saskia Polak lid van RV De Laak.

Roeien rond Kaapstad in 2019

Na een ruim elf uur durende vlucht, rechtstreeks naar Kaapstad, volgde een gastvrije ontvangst in het Mariners Guesthouse in Simonstown, ten zuidoosten van Kaapstad aan False Bay. De baai wordt zo genoemd, omdat Cape point niet het zuidelijkste deel van Zuid Afrika is en er dus nóg een zuidelijker schiereiland is, dat destijds door de VOC schepen gerond moest worden (Cape Agulhas).

In verband met harde wind kon er de eerste dag niet geroeid worden vanuit de roeiclub (Cape Coastal Rowing Club) bij de jachthaven, maar er was onmiddellijk een alternatief programma voorhanden: wandelen langs de kust en naar Boulders Beach, waar het letterlijk wemelde van de pinguïns op het strand en op de rotsen!

Ook de volgende ochtend kon er nog niet geroeid worden wegens hevige regenval. Maar geen nood: er werd onmiddellijk een uitstapje geregeld naar ‘Kasteel de Goede Hoop’ in Kaapstad, een fort dat tussen 1664 en 1679 in opdracht van de VOC werd gebouwd en daarmee, na Rustenburg, het oudste nog bestaande Europese bouwwerk in Zuid-Afrika is.

Na een picknick op Signal Hill (naast de Tafelberg) met een indrukwekkend uitzicht over de stad, kon er aan het eind van de dag tóch voor het eerst op de Indische Oceaan geroeid worden! De roeiclub ligt in de jachthaven en alle boten konden met een karretje via de helling in het water worden gereden. We roeiden direct langs allemaal spelende zeehonden! En het zeewier was indrukwekkend groot.

Een viertje op Millers Beach

De ‘swells’ (langzame en indruk-wekkende deining!) waren een ervaring op zich. ’s Middags volgde een autotocht naar Cape Point, met flink wat bavianen! Langs het Diaz en Da Gama Cross reden we naar de prachtige Cape point zelf, met een adembenemend uitzicht. De volgende dag kon, nadat de forse mist was opgetrokken, een stuk geroeid worden langs de kust, naar Millers Beach.

Roeien tussen de pinguïns!

Op woensdag vertrokken we met boten en al naar Langebaan, een plaatsje aan de lagoon ten noordwesten van Kaapstad. Het uitbrengen van een boot in de branding was wel even een ander verhaal dan van de helling in de jachtclub. Ook in Langebaan schitterend geroeid over de lagoon, naar een strandje genaamd ‘Preekstoel’ in West Coastal National park. Heel veel (grote!) aalscholvers gezien en ook kingfishers.

Saskia en Renée in de baai van Langebaan

’s Middags bezochten we het wildpark Buffelsfontein, waar we ons tegoed konden doen aan het kijken naar rhino’s, zebra’s, elanden, buffels, sprinbokken, steenbokken en struisvolgels.

Cape Point (met Antartica achter de horizon)

Op 15 maart keerden we weer terug naar Simonstown en de volgende dag vertrokken we heel vroeg om te roeien vanaf Simonstown naar Cape Point! We roeiende met één vier en met vier tweeën. Wat een sensatie om daar, met swells van ruim twee meter hoog, tot onderaan die rots te roeien, waar je een paar dagen eerder bovenop had gestaan! Heel bijzonder. Al met al was het een tocht van bijna 50 km, waar we ongeveer 6,5 uur over hebben gedaan (exclusief pauzes). Gemiddelde snelheid zo’n 6 à 7 km p/uur, maar bovenop een golf haalden we wel 12 tot 14 km p/ uur!

De volgende ochtend vertrokken we met de boten naar Stanford, een plaatsje rechtstreeks uit de film ‘Out of Africa’, aan de rivier en vlakbij de grotere plaats Hermanus. Daar werd onze groep verdeeld over twee onderkomens, waarvan één zelfs met een echte buitendouche, die dan ook direct grif gebruikt werd.

Ondieptes in de lagune van Klein Rivier

Het roeien de volgende dag op de rivier en naar de lagoon was een heel ander verhaal: zo ondiep, dat we snel vast kwamen te zitten en dan uit moesten stappen om de boot weer vlot te trekken. Maar: we zaten vlakbij zwermen flamingo’s en dat maakte het geheel weer tot een adembenemend schouwspel.

Het is prachtig mooi roeien op Klein Rivier

Het was een droomvakantie! Absoluut genoten van het roeien op de Indische oceaan, op de lagoon en op de rivier. Flora en fauna waren een streling voor het oog. De mensen van de roeivereniging waren alleraardigst en gastvrij en iedereen heeft zich tot het uiterste ingespannen om onze vakantie te laten slagen. Naast het roeien hebben we ook genoten van alle excursies, van de ‘braaien’ en niet in de laatste plaats ook van de Kaapse wijnen.

Cape Coastal Rowing Club is actief op Facebook: www.facebook.com/capecoastalrowing